Kálvin János Református Idősek Otthona | Oktatási és szociális épületek a közelmúltból (részlet)
2838
post-template-default,single,single-post,postid-2838,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed

Oktatási és szociális épületek a közelmúltból (részlet)

 
Kálvin János Református Idősek Otthonának épülete

Oktatási és szociális épületek a közelmúltból (részlet)

Írta: kalvinotthon / Híreink 17 feb 2005

Bár a közelmúlt beruházásait túlnyomórészt a plázák, irodaházak és lakóparkok adják, azért létrejöttek hasznosabb, a közérdeket jobban szolgáló épületek is.  A Kálvin János Református Idősek Otthona több díjat is elnyert – így például a 2005. évi Budapest Építészeti Nívódíjat –, az épület jó példa arra, hogy a kezdetben riasztónak tűnő kötöttségek, nehézségek eredményeként végül is sokszor érdekesebb, érzékenyebb megoldás születik, mint a problémátlannak látszó esetekben. Így történt ez ennél az épületegyüttesnél is, amely – a bonyolult terepviszonyokból is adódóan – emberi léptékű, igazán az embert szolgáló formában fogalmazódott meg.

A négy telek összevonásával keletkezett területet a református egyház 1995-ben kapta meg kárpótlásként a XII. kerületi önkormányzattól, kifejezetten szociális létesítmény céljára. 1996 áprilisára már megfogalmazódtak az első javaslatok, koncepciók a leendő épülettel kapcsolatban, amelyeket a tényleges megvalósulásig még nagyon sok munka követett.

“A világban egyre élesebben rajzolódik ki az építés két alapvonalának képe, az emberért való építés és az önmagáért való építés. Noé menedéke – isteni parancsra történő – építésének ősképe mellett a másik oldalon áradó építés a mindenkori csúcstechnológia végsőkig való öncélú kiaknázásával emeli Bábel tornyait. És ahogy mind markánsabban elválnak ezek az irányok, úgy válik egyre jobban láthatóvá az értékítélet alapvető torzulása. (…) “ /Major György DLA, Ybl-díjas építész/

A tervező Reálterv Építészirodának – Kálmán Ernő DLA vezetésével – korántsem egyszerű terepviszonyok között kellett megteremtenie az idős lakók számára az akadálymentes közlekedés feltételeit, ugyanis a telek két vége – a Nógrádi úti és a Szendrő utcai bejáratok – között 16 méter, vagyis ötemeletnyi szintkülönbség van. A Szendrő utcáról a telek három méter mély rézsűvel indul, a Nógrádi út szintjétől ugyanennyivel magasabban kezdődik. Ezekért a nehézségekért viszont kárpótlást nyújt a gyönyörű panoráma, amelyet az épület telepítésénél az egyik meghatározó tényezőként vettek figyelembe.

Kálvin János Református Idősek Otthonának épülete

Az épületegyüttes három részre tagolódik, ezeket zöldtetővel fedett egyszintes épületrészek – étterem, könyvtár – kötik össze. A Nógrádi út felé helyezkedik el a főbejárati rész, a Szendrő utca felőli épületrészben kétszobás apartmanok vannak, az e kettő közötti, az utcákra merőleges épülettömegben pedig egyszobás lakrészek és az infrastrukturális ellátást biztosító helyiségek találhatóak. Ez az utóbbi épületrész oldja meg a telken történő átközlekedést, az épületen belüli felvonóval minden szint elérhető. Az akadálymentességet az épület megközelítésénél, az épületen belül és a kertben is biztosították. Hat dilatációs egységre és négy tűzszakaszra osztották fel az épületegyüttest, összesen négy lépcsőházat alakítottak ki, amelyekben négy akadálymentes felvonó van, ezek közül az egyik betegágy szállítására is alkalmas.

“A református puritánság találkozik e házban a környezetével kölcsönhatásba lépő – és azt strukturáló – adottságokkal. Ezt a feszültséget igyekszik feloldani az épület a környék beépítési karakteréhez való idomulásával és építészeti hagyományainak felidézésével (Széchenyi-hegyi szanatóriumok, villák). Emellett – az egész együtteshez viszonyítottan alapterületében elenyésző, szellemében azonban meghatározó – szakrális jellegének kiemelése és annak hangsúlyozása volt a cél. Ezért kifelé zártabb, szigorúbb a megjelenése, homlokzati felületeinek tégla-jelképei, befelé pedig feltárul mediterrán hangulata.” /Kálmán Ernő DLA, Ybl-díjas építész/

Az épületegyüttes a Széchenyi-terv keretében épült fel, a kivitelezést a KÉSZ Kft. közbeszerzési eljárás során nyerte el. A kivitelezés szűk két évet vett igénybe, 2002 júniusában kezdődött és 2004 tavaszán fejeződött be.

Kálvin János Református Idősek Otthonának épületeA terület talajmechanikai adottságai miatt a lehető legnagyobb biztonságot jelentő megoldást választották mind az épület szerkezeti rendszerét, mind a rétegvizek elleni védekezést tekintve. Nagy gondot fordítottak a felszíni vizek elvezetésére is. Az épületegységeket merev szerkezetekként úgy alakították ki, hogy a mozgásukat dilatációs egységenként biztosítani lehessen. Az építkezés megkezdése előtt két darab Békés-drén rendszert helyeztek el a lejtésre merőlegesen, a Szendrő utca vonalával párhuzamosan, a telekhatártól körülbelül 12 méterre, valamint a Nógrádi utcától mintegy 25 méterre az étterem és gyülekezeti terem felett.

Az alapozást monolit beton sávalappal kivitelezték, felette gerendarács merevítésű vasbeton padlólemezzel. A tartószerkezet vasbeton harántfalakból és pillérvázból áll, tégla kitöltő falakkal. A födémek 16, illetve 20 centiméter vastagságú monolit vasbeton szerkezetek, a könyvtár és a gépkocsitároló felett alulbordás, az étterem felett pedig felülbordás monolit vasbeton lemez készült. A zárófödémek is vasbeton szerkezetűek, a gyülekezeti terem kivételével. A rámpák, a lépcsők szintén monolit vasbeton lemez szerkezetek. A támfalak részben vasbeton szögtámfalak, részben súlytámfalak, a kisebb magasságoknál növényekkel kombinált elemes kerti támfalakat alkalmaztak.

A téglaburkolatok anyaga Fehérvári kettősméretű tégla, a burkolatokat telifugázva, önálló – Isofix – rögzítőrendszerrel falazták. A téglafelületeken elszórva eltérő színű kisméretű tégla és bontott tégla betéteket is elhelyeztek. A lábazatok fagyálló kisméretű téglából, illetve előregyártott műkőből vagy fémlemezből készültek. A szobák árnyékolását acél „U” szelvényre erősített toló zsaluzatrendszerrel oldották meg, ez fémlemez keretben lévő merantin lécbetétekből áll. A homlokzatok és a lépcsőházak egyes felületeit nemes adalékú műkő vakolat borítja, külön minta és receptúra alapján. A folyosói kitöltő falak látszó szerkezetűek, impregnálással védettek.

A két épületszárny lefedésére monolit vasbeton lemezfödém készült, ferde síkban, lángmentesített, statikailag méretezett fa szarufákkal és szelemenekkel, a gyülekezeti terem felett helyenként acél kiegészítésekkel. A tetőfedés általában álló, korcolt, horganylemez fedés, a torony fedése lécbetétes korcfedés. Az ereszcsatornák és lefolyó csatornák négyszögletes keresztmetszetűek, a lefolyó csatornák a homlokzati burkolatba süllyesztettek.
A külső nyílászárók lazúrosan kezelt, UV-álló, hőszigetelt egyedi borovifenyő szerkezetek, Maco vasalattal. A hőátbocsátási tényezőjük 1,1 – 1,15 W/m2K közötti. A belső nyílászárók festett Domoferm acéltokos, vörösfenyő furnéros fa ajtók ajtólappal, csapágyas pántolással, Maco kilincsekkel, a szükséges helyeken eloxált lemezzel, a gazdasági részeken pedig Domoferm Universal fémajtók.

Az idősek otthonát elsősorban olyan nyugdíjasoknak hozták létre, akik képesek önmagukat ellátni, de közösségben szeretnének élni. Ezt a közösségi életet szolgálják a szintenkéni társalgók, a könyvtár, a páratlan panorámájú ötödik emeleti télikert és nyáron a kerti pavilon. Az otthonban étterem, gyülekezeti terem található, a 150 adagos konyha, mosoda és a terápiás tornaterem mellett. A hatodik emeleten orvosi szoba és betegszobák vannak.

A Kálvin János Református Idősek Otthona több díjat is elnyert, így az “Év akadálymentes épülete 2004” építészeti nívódíjat, Budapest Építészeti Nívódíját 2005-ben és a VIII. Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat OLÉH különdíját.

Forrás: tervlap.hu